ITP: Inspectii Tehnice Periodice

Inspectia tehnica periodica este o verificare complexa a autovehiculului.Noi va intampinam cu intreaga gama de servicii la preturi avantajoase, pentru toate tipurile de vehicule: autovehicule pana la 3.5 to si peste 3.5 to, pe benzina, motorina sau GPL, autoturisme 4x4, remorci, semiremorci si tractoare.

In cazul in care autovehiculul dumneavoastra este respins la verificare, aveti dreptul ca in 30 de zile, dupa efectuarea reparatiilor necesare, sa va prezentati la o re-verificare a sistemelor reparate, la aceeasi statie itp, cu tarife reduse.

 1. Programare la ITP
 2. Documente necesare
 3. Periodicitate ITP
 4. Verificare valabilitate ITP online
 5. Tarife ITP
 6. Intrebari frecvente

1. Programare la ITP:

Pentru a face o programare click AICI

 

 

2. Documente Necesare:

Documentele necesare efectuarii inspectiei tehnice periodice sunt :
 • certificat de inmatriculare al autovehiculului - original;
 • buletinul de identitate al delegatului;
 • cartea de identitate a autovehiculului (CIV) - original - securizata de R.A.R. ;
se accepta copie dupa cartea de identitate a aurovehiculului stampilata de proprietar cu mentiunea " conform cu originalul ", daca proprietarul este o societate de leasing
 • R.C.A. (Asigurare de Raspundere Civila Auto), valabila la data inspectiei ;
 • buletin de verificare al tahografului, daca autovehiculul este dotat cu tahograf
pentru detalii suplimentare va rugam sa luati legatura cu inspectorii de la statie, personalul nostru poate fi contactat zilnic intre orele 8-16 in zilele lucratoare

 

3. Periodicitate ITP :

Obligatia efectuarii inspectiilor tehnice periodice precum si a respectarii periodicitatii acestora in functie de categoria vehiculului, revine detinatorului legal al acestuia in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 81/2000, iar la un eventual control in trafic se va retine certificatul de inmatriculare, pentru redobandirea acestuia trebuind umblat ceva si oricum facuta I.T.P. intervalul la care este necesara efectuarea inspectiei tehnice periodice:
 1. autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune - la 6 luni;
 2. autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune - la 2 ani;
 3. autovehicule utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi, in regim de inchiriere si pentru invatarea conducerii auto - la 6 luni, si autovehicule speciale ambulanta - la un an;
 4. autovehicule destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;
 5. remorci si semiremorci avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;
 6. autovehicule cu cel putin 4 roti, destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg, cu exceptia tractoarelor - la 2 ani;
 7. remorci si semiremorci avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg - la 2 ani;
 8. motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roti si cvadricicluri - la 2 ani;
 9. tractoare avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;
 10. tractoare avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg - la 2 ani;
 11. remorci si semiremorci apicole - la 3 ani.
Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi, in regim de inchiriere si pentru invatarea conducerii auto se supun primei inspectii tehnice periodice la un an, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

 

4. Verificare valabilitate ITP online :

Verificarea INSPECTIEI TEHNICE PERIODICE
Registrul Auto Roman ofera posibilitatea de a verifica daca inspectia tehnica periodica a masinii dumneavoastra este valabila. Daca sunteti sigur ca ITP-ul a fost corect efectuat intr-o statie autorizata de R.A.R. pentru aceasta activitate, si totusi nu va regasiti in baza de date, completati un formular de sesizare. Pentru a evita astfel de situatii, nu lasati diferite persoane binevoitoare sa va "rezolve" aceasta problema ( de cele mai multe ori sceste ITP-uri sunt false ), cel mai bine mergeti personal la o statie ITP autorizata, ocazie cu care veti afla si daca masina are eventuale probleme...

 

Verificare valabilitate itp online: Verifica ITP.

 

5. Tarife ITP :

TARIFE DE INSPECTIE TEHNICA SI REVENIRI

Nr. crt. CATEGORIE VEHICUL Tarif ITP lei/RON TARIFE REVERIFICARI - Lei/RON
Siguranta Poluare Altele
1 Autoturism

75

35

25

20

2 Microbuz, autorulota, automobile utilitare, mixte, specializate, speciale, cu masa totala maxima autorizata pana la 3,5 to inclusiv

90

35

25

20

3 Autovehicul , cu masa totala maxima autorizata peste 3,5 to

130

35

25

20

4 Tractor rutier

85

35

25

20

5 Remorca si rulota fara sistem de franare

60

35

25

20

6 Remorca, semiremorca si rulota cu sistem de franare cu masa totala maxima autorizata pana la 3,5 to inclusiv

60

35

25

20

7 Remorca, semiremorca si rulota cu sistem de franare cu masa totala maxima autorizata peste 3,5 to

130

35

25

20

Obs: Toate tarifele includ T.V.A. *NOTA: In cazul care vehiculul a fost respins la ITP pentru probleme de siguranta, poluare sau alte defectiuni, la revenire pentru reverificare se vor percepe tarifele corespunzatoare.

 

6. Intrebari frecvente :

Cat costa ITP-ul?
Fiecare statie isi stabileste propriile tarife. Preturile pentru autoturisme variaza de regula intre 80 si 160 lei, in functie de diverse criterii. Preturile sunt afisate in paginile fiecarei statii.
Ce se poate intampla daca circul cu ITP-ul expirat?
Extras din codul rutier: "Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat se pedepseste cu amenda intre 315 si 700 lei." In plus, riscati si retinerea certificatului de inmatriculare de catre Politia Rutiera, caz in care ITP-ul nu poate fi efectuat decat in unitatile proprii RAR.
Am un autoturism inmatriculat intr-o alta tara UE. Pot face ITP-ul in Romania? Dar un autoturism inmatriculat in Romania, poate face ITP-ul in alta tara UE?
Nu. Registrul Auto Roman NU are baza de date comuna cu restul tarilor UE, deci nu se pot verifica masini cu numere straine in Romania, nici masini cu numere romanesti in afara tarii.
Am un autoturism adus din UE, fara inmatriculare definitiva in Romania. Unde pot obtine avize/acte/omologari/verificari pentru inscrierea in circulatie?
Detalii despre documentele RAR se pot obtine AICI http://www.rarom.ro/RO/article--Conditii%20de%20eliberare%20C.I.V.%20pentru%20vehiculele%20care%20au%20fost%20inmatriculate%20in%20UE--197.html.
Cum ajung la reprezentanta RAR locala?
Adresele si numerele de telefon ale reprezentantelor RAR din tara pot fi gasite AICI. http://www.rarom.ro/cs-uploads/index2.htm
Trebuie sa ma deplasez in judetul de rezidenta pentru a face ITP-ul?
Pentru a efectua ITP-ul va puteti adresa oricarei statii autorizate din Romania, indiferent de judetul de inmatriculare.
In ce consta ITP-ul?
ITP-ul este o verificare complexa a autovehiculului incluzand (dar fara a fi o lista completa): documente de identificare, stare motor, frane, directie, lumini, anvelope, emisii poluante, aspect exterior, etc.
La ce interval de timp trebuie facut ITP-ul pentru autoturisme?
2 ani pentru autoturisme de uz personal sau comercial. 6 luni daca autoturismul este folosit pentru taximetrie sau scoala de soferi. Autoturismele noi au implicit ITP-ul valabil 2 ani.
Cum pot afla daca am ITP-ul valabil? Cand expira ITP-ul meu?
Pe certificatul de inmatriculare se gaseste o rubrica "ITP valabil pana la data de...".
Ce documente trebuie sa am asupra mea in momentul efectuarii ITP-ului?
Certificat de inmatriculare, Asigurare RCA valabila, Carte de identitate a autovehiculului, Carte de identitate a persoanei care prezinta autovehiculul la inspectie. Daca autovehiculul este in leasing sau inregistrat pe o societate comerciala, se admite copia cartii de identitate a autovehiculului cu stampila in original.
Este necesara prezenta detinatorului legal al autovehiculului?
Nu. Oricine poate aduce autovehiculul la inspectie, cu conditia sa aiba asupra sa toate documentele necesare.
Am fost respins la ITP. Ce e de facut? Mai pot circula cu masina?
Trebuie sa remediati defectiunile constatate. Daca va prezentati la aceeasi statie ITP in decurs de 30 de zile, re-verificarea se face la tarife mult mai mici. Autovehiculul NU are drept de circulatie dupa expirarea reviziei precedente, de aceea este indicat sa va prezentati la ITP cu cateva zile inainte de a va expira revizia precedenta.
Cum pot verifica online daca un autovehicul are ITP valabil?
RAR ofera acest serviciu AICI. http://prog.rarom.ro/rarpol/rarpol.asp
Ce se intampla cu ITP-ul la schimbarea posesorului masinii?
Ramane valabil. Pe noul certificat de inmatriculare politia va scrie data pana la care este valabil.
Am cumparat o masina care nu are centuri de siguranta (din fabricatie). Pot trece ITP-ul?
Nu. Masinile trebuie echipate cu toate sistemele prevazute de lege, chiar daca nu le au din fabricatie. Centurile de siguranta sunt obligatorii.
Am pierdut certificatul de inmatriculare a masinii. Cum trebuie sa procedez dupa obtinerea unuia nou pentru a nu pierde ITP-ul?
Va adresati statiei unde ati facut ITP-ul in ultimii 2 ani. Au obligatia sa va elibereza un duplicat. Taxa este de regula modica.
Mi-a expirat ITP-ul de mai multa vreme. Cum procedez?
Va adresati oricarei statii ITP. Daca nu ati fost sanctionat de politie pentru ITP expirat, nu exista nici un impediment pentru a efectua inspectia. ITP-ul este necesar doar pentru a putea circula pe drumurile publice, daca nu circulati nu este necesar sa aveti ITP.